100 jaar kapsalon van der Heijden door 4 generaties

1’Hoe het 100 jaar geleden begonnen is

Opa Klaasje van der Heijden fietste van Geldrop naar Antwerpen. Daar volgde hij twee jaar intern de opleiding voor Barbier. Hierna is hij 3 jaar intern naar Den Haag gegaan om naast Barbier 1e Coiffeur te worden in een gerenommeerd herensalon. 5 oktober 1916 begon hij in Geldrop zijn bedrijf: Coiffeur Nicolaas van der Heijden. Nadat een plaatselijke kapper brand had gesticht in zijn kapsalon, verhuisde Klaasje naar Eindhoven en begon hier zijn nieuwe Herensalon in het woon- en winkelpand aan de Koudenhovenseweg.

2’Een tijd waar de klanten nog…..

In deze tijden werden de heren geknipt en geschoren. Tegen de muur stond een kast met kleine laatjes waarin klanten hun eigen scheerkwast en scheermes hadden liggen.

3’Overname van mijn opa naar mijn vader

Gerard, de zoon van Klaasje, hielp al op jonge leeftijd mee in de zaak. Inzepen, voorwerk en knippen. Zo rolde hij het kappersvak binnen. Na een tijdje vond hij het enkel zijn van een herensalon niet meer voldoende en startte hij aan de opleiding voor dameskapper. Inmiddels is Gerard getrouwd met Thera, de huidige eigenares van de salon. Samen met haar runt hij met veel plezier een salon dat inmiddels een begrip is in Eindhoven en omstreken.

4’Mijn vader vertelde weleens!!

Vroeger mocht niemand zien dat je haren gekleurd werden. Een gordijntje werd standaard tussen twee behandelstoelen geschoven en de kleur moest er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Tegenwoordig mag, op sommige klanten na, iedereen zien dat je gekleurd haar hebt.

5’Overname van mijn vader en moeder naar mij

Als kind was de kapsalon van mijn ouders mijn speelplaats. Als de salon gesloten was, dan speelde ik daar met de oefenkoppen. Op 16 jarige leeftijd ben ikzelf begonnen aan de opleiding. 18 jaar lang heb ik bij mijn moeder in de salon gewerkt en een betere leerschool had ik niet kunnen wensen. Knippen, kleuren, opsteken en creatief met haren omgaan.

6’DE verhuizing

In 1994 nam ik de kapsalon over van mijn ouders. We verhuisden 50 meter verderop naar ’t Hofke. Een nieuwe eigenares, een nieuw pand en nieuwe ideeën, maar met hetzelfde vakmanschap als 78 jaar geleden. Mijn ouders waren trots. Samen hebben ze nog lang klanten behandeld in de salon. De ontwikkelingen op kappersgebied gaan razendsnel. Trainingen, workshops en mooie events met couturiers houden ons scherp en alert.

7’Nu 4 generatie op de vloer.

Ondertussen staan de dochter ook in de kapsalon. Romy vanaf 2006 en Esmay als schoonheidsspecialiste vanaf 2015. Aangevuld met nog drie andere personeelsleden beschikken we over een compleet team dat ervoor zorgt dat de klant bij onze salon kan genieten van een jongere generatie kappers in combinatie met de touch van honderdjarige ervaring en het daarbij horende vakmanschap.

Leave a Comment